Thursday, November 03, 2016

Breaking Down on Cooking Oil

This is from Syahir521 Blog:
 Kenaikan harga minyak masak disebabkan pemansuhan subsidi dan pengapungan harga minyak masak mengikut harga pasaran adalah isu yang sangat sensitif di kalangan rakyat Malaysia.
Perkara-perkara yang berkaitan dengan makanan adalah perkara yang tidak boleh dibawa main dan saya percaya perut-perut yang lapar boleh menyebabkan kerajaan sesebuah negara digulingkan dari tampuk kuasa.
Adakah rakyat terbeban dengan keputusan kerajaan untuk memansuhkan subsidi minyak masak untuk minyak masak bukan paket 1kg ke atas?
Saya pasti ada yang terbeban dan tipulah kalau kata tak ada langsung yang terbeban ditambah dengan kenaikan harga minyak petrol dan diesel bagi bulan November.
Banyak yang naik minyak apabila kerajaan memansuhkan subsidi minyak masak tetapi tak banyak yang tahu berapa kerajaan belanjakan setiap tahun untuk menampung subsidi minyak masak tersebut.
Subsidi minyak masak atau lebih dikenali sebagai Skim Penstabilan Harga Minyak Masak/Cooking Oil Stabilisation Scheme (COSS) [1] adalah skim yang diperkenalkan kerajaan untuk membantu mengawal harga minyak masak untuk pengguna di samping untuk menampung kerugian yang dialami pengilang dan pembungkus minyak masak akibat kos minyak sawit mentah yang tinggi.
COSS mula diperkenal dan dilaksanakan pada tahun 2007 sebagai salah satu langkah-langkah untuk mengurangkan beban kos sara hidup rakyat Malaysia.
Berikutan dengan itu harga minyak masak di Malaysia lebih rendah jika dibandingkan dengan negara-negara serantau ASEAN [3]: *Data setakat April 2014 kerana itu kali terakhir dikemaskini oleh KPDNKK:
Read more HERE

No comments: