Saturday, October 24, 2009

Trouble In Paradise...

I meant -- Crisis in Pas.

Pas mursyidul am Nik Aziz Nik Mat has suggested that a special/extraordinary general meeting be held to "have a new mandate" for the party leadership.

The Tok Guru is basically unhappy with party president Abdul Hadi Awang and his deputy Nasharuddin Mat Isa as well Dr Hasan Ali and Mustafa Ali, for cavorting with Umno -- that very sinful party.

He wrote in his blog www.tokgurublog.com on the need for a such a meeting just like Umno and MCA had to resolve issues that needed to be decided, once and for all.

You sense his quiet desperation at the goings-on, and the shenanigans of Hadi and his circle of supporters in holding clandestine meetings with Umno sinners.

Hadi and gang are pro-Umno, to put it plainly. While Husam Musa is part of the Erdogan group who are pro-Anwar Ibrahim.

The Tok Guru was not amused, to put it mildly, when he got wind of the sinister "unity" talks between the Hadi team, and Umno leaders.

The Tok Guru considers them - Hadi and gang -- problematic leaders and thorns in the Pas' flesh, who will lead the party astray.

Some people say the Tok Guru himself is faced with opposition within Kelantan Pas, who want him to retire after 19 years as Kelantan menteri besar.

Nik Aziz said, in his blog, that there is a strong need for a change of the major players in the Pas leadership.

This can be a preparation for the next general election, he remarked.

" We must take steps similar to Umno and MCA to settle their internal problems. Our issue is with two or three problematic leaders."

Here's an excerpt from his posting:

"Tidak boleh jadi ni, kita duk “ghok-ghak” (kacau) begini. Orang boleh terima atau tak boleh terima, bawa ke Muktamar Khaslah; senang cerita.

Biar tentu sah, nak ikut yang mana. Kita nak kekal yang mana dan buang yang mana.

Dengan Muktamar Khas yang boleh menjelaskan dan memutuskan banyak perkara ini, puak-puak atas pagar yang membuat swing votes dan mempengaruhi keputusan pilihanraya juga akan berpuas hati samada nak swing atau tak nak swing lagi kerana mereka sudah dijelaskan oleh keputusan Muktamar Khas berkenaan.

Mereka jelas. Biarlah kita ambil mandat baru sekali lagi. Mesyuarat biar ringkas;ambil sehari penuh atau dua hari penuh misalnya tetapi prosesnya mesti ringkas, dan keputusannya adil, telus, tepat, terus dan jelas. Undi perlulah sulit dan dilakukan di atas kertas .


Untuk kali ini, saya dengan kuat merasakan bahawa perlu ada perubahan dalam pemain-pemain penting yang menduduki kerusi kepimpinan PAS diperingkat pusat. Kalau nak kata ini persiapan ke arah PRU ke 13 pun, kata gi lah. Dan memang betul begitulah.

18 comments:

Anonymous said...

Meanwhile...i still pay for parking, toll, housing 'security', bad public transport, bad TV reception, slow internet,etc,...

God please let me in the gates of Heaven...because iv'e already tasted Hell on Earth...Kay Hell...

Media Cyber said...

Nuraina, bagi MC, Muktamar PAS seharusnya menilai siapa yang patut di buang atau patut dikenakan tindakan. Memang benar kata Nik Aziz bahawa Hadi tidak ubah seperti Pak Lah. diam seribu bahasa, membiarkan dirinya dan PAS diperlekehkan oleh rakyat atau sesiapa pun. tetapi nik aziz juga ada silapnya, selalu mengiakan apa yang salah kepada yang betul. Nik Aziz yang patut dipecat. bukannya hadi.

Anonymous said...

At least he has courage to say what he wants to say and not doing spinning job.
It is all up to the people!!! If you want to continue under BN/UMNO regime for ever then go ahead!!! it doesn't matter whether Hadi, TGNA or PAS hancur ke!!!
Malaysians are either stupid or coward and that's it!!!

tder said...

How the Hell Heaven in Hell?
Heaven, help me!
Oh! Hell.....*gasp*
Knock, knock, knocking on Heaven’s door = Knockmare.

Harun Taib said ala ala‘no lah’. Salahudin said ala ala‘yes lah’. But his (Nik Aziz) blog is without ala ala, I suppose.

La la la...

Anonymous said...

Setuju dengan Media Cyber.

Ini Nik Aziz (saya susah nak gunakan pangkat Tok Guru nya sebab pemikiran dan pendirian nya menunjukkan sebalik nya) memang patut di pecat. Dia sudah 19 tahun sebagai MB, tak banyak pembangunan di Kelantan, di KB longkang pun kurang, tikus hampir sebesar kucing berkeliaran di sana sini dalam bandar!

Bila ada projek pembangunan, pergi dekat papan maalumat pembinaan, selalu nya nampak di tulis sebagai Projek Federal. Hingga kita berfikir, kalau tak ada projek Federal, tak ada pembangunan di Kelantan ke?

Dia amat dendam dengan UMNO kerana menghina dia di suatu masa berpuluh tahun dahulu. Bukan sudah begitu lama? Bukan awak Tok Guru, kenapa dendam tak habisan? Hingga sanggup sebantal degan DAP, bergambar angkat tangan Lee Kuan Yew dengan serban dan muka penuh berseri?

Kerana sudah tua sangat lah menyebab kan dia tidak boleh bertukar pendirian. Sehingga pandangan nya menjadi cetek. Tidak boleh nampak UMNO selebih mendalam dari musuh yang mesti "di jahanamkan". Langsung tidak boleh nampak di mana nasib rakyat Melayu keseluruhan nya, betapa penting nya bersatu sekarang. Sedih. Sayang. Rugi Melayu.

Nik Aziz sudah hilang perspektif Melayu nya. Nampak nya dia memegang perspektif bukan Melayu DAP sekarang. Kerana kebencian UMNO nya, dia membenarkan diri nya di pergunakan DAP yang agenda nya sentiasa anti-Melayu. Nik Aziz mesti di singkir. Secepat mungkin. Demi kepentingan Melayu keseluruhan nya.

Abu.

jaflam said...

Funny now Nik Aziz wants to follow UMNO and MCA ways in resolving PAS leadership crisis. Maybe he need to cermin diri too on his weaknesses in listening too much to DAP & PKR until many in PAS are not happy with his unIslamic stand in supporting DAP, instead of blaming Awang Hadi and few others for being close to UMNO. After saying that UMNO members and supporters will never go to heaven now he is after his own party President and Deputy President bloods. I am wondering who is the real vampire between them.

Anonymous said...

Persekptif dari orang bukan islam yg sokong Pas ialah Pas mungkin akan sertai Umno bila-bila masa sje, jadi kita pun tak tahu niat sebenar PAS adakah hatinya diPR atau nak join Umno.Macam mana kita nak teruskan sokong kita kpd satu parti yg belum tentu arah.Tetapi PKR dan Dap jelas tetap di PR dari semua segi.Kalau tidak selesaikan sekarang ketidakaan jelas hatinya,Pas pasti tak boleh dapat sokongan lagi dari semua kaum sebab BN dah mula rasa sokongan balik dgn konsep 1Malaysia.Harap semua diPas boleh buat sesuatu yg lebih baik sebelum terlambat

amoker said...

Hadi should go. He lost Terengganu and by his actions.. would loose all the PAS seats next.

ANTI-RPK said...

If there is one thing that PAS needs to change is NIK AZIZ. THE HEAD OF TALIBAN~

KICK HIM OUT AND I MIGHT CONSIDER VOTING FOR PR~

Suraya said...

PAS will not call for an EGM but just a special meeting to discuss issues related to the party.

donplaypuks® said...

Trouble In Paradise. I mean ...crisis in Pas! Lol.

Paradise, East of Pulau Melaka!

dpp
We are all of 1 race, the Human Race

lupo said...

Trouble in Paradise?

I just love your title..ha ha

It made me smile.

Anonymous said...

This is the trouble of being too clean. Cannot see live concerts, cannot co-operate with fellow Muslims of UMNO but can sleep with DAP.

Wow, PAS is really one hell of a wild party!

No wonder all of them will get first class tickets to heaven, and they get to bring a DAP member too on the journey.

A GOOD MAN DOES NOTHING.

A GOOD MAN DOES NOTHING

Anonymous said...

Dear friends, saya cuba meletak kan diri saya dalam kasut PAS, dan dalam kasut Nik Aziz, and i still dont understand why nik aziz did what he did.

From the perspective of Islam, that is.

Yes, what he said and what he do/did, can be taken as normal politician's actions, strategies, plans and approaches.

It is ok if umno, mca, mic, dap, pkr leaders, blurt out like that. Explode like that. Controversial, dramatic, but quite normal.

however, nik aziz, is supposed to be in a different platform.

Saya tak boleh buka kedai makan, berlabel ISLAM, dan jual babi. betul?

His political party carries ISLAM label on it. then, islam must come first, before any political strategies and objectives. Ends Does not Justify Means.

Label ISLAM membawa maksud, parti itu berlandaskan ukhuwah dan brotherhood yang kukuh, solid sacrifices and love for each other, almost militaristically, because it is for Allah and His Rasul, tak sama dengan perjuangan dunia & racial/pure political based umno, dap, mic, mca, ppp,pkr.

The label ISLAM would also mean a strong effective channels of internal syura, musyawarah, internal consultations etc. Lebih kukuh dari mesyuarat MT atau Kabinet, sebab setiap meetings and decisions, di buat hanya untuk ALlah and His Rasul. Yang duduk bersama pun, bukan orang biasa, tetapi Ulama kerilmu tinggi. Lebih Taqwa dari members biasa.

However, Nik Aziz's explosions, definitely EXPOSE that PAS internal ukhuwah and brotherhood is either weak, or fake.

Nik Aziz cant even say it and bersemuka, man to man with hadi, he has to use public blogs just like anyone else.

Nik Aziz'z explosions also EXPOSE that PAS supposedly ISLAMIC practise of internal consultations, syura, musyawarah, TAKDE BEZAnya dengan political parties lain, pkr, umno, dap, mic,mca.

tiada element TAKUTkan Allah and His Rasul. Tiada element ikhlas dan persaudaraan beyond racial and blood ties, yang sepatutnya menjadi fundamental dan asas Mesyuarat, Muktamar, Syura, sekumpulan Manusia, yang membawa label ISLAM.

Yang nampak, adalah kukuhnya element kepalsuan, dan element bermuka muka sesama sendiri, dan element hipocrisy. Cumanya, dalam islam, the term is stronger, Munafiqun.

Nik Aziz explosions definitely MERUGIKAN Pas, membuka pekung di dada, membuka tohmahan dan fitnah keatas parti tersebut. Menconteng arang di muka. Memalukan pemakaian label ISLAM.

He acts like an island, one man show, like a child throwing tantrums.

These are definitely THE OPPOSITE of his title of a Tok Guru, and Ulama Besar. Ulama Kecik pun tak boleh pakai ke atasnya. Even a small child can see this inconsistency and anomaly.

Comes to think of it, even by non ISLAMIC standards, his actions is WEIRD. Can you imagine, in UMNO, Najib makes a blog to hentam Muhyidin and his kabinet? Hentam opposition memang normal lah. But,to hentam team sendiri? pelik.

If this is a normal member, pun kita dah resah. Let alone, he is a leader, with the grand title of Ulama Besar Pas....

Bukan mudah, nak di pertanggung jawabkan dengan amanah, dan memegang gelaran ketua, of any sort....

NURAINA A SAMAD said...

kawan-kawan/saudara2/saudari2:

Malam ni ada satu musyawarah di Pusat Pas di KL jam 8.30pm; di mana Tok Guru akan menjelaskan pendirian beliau mengenai isu kepimpinan Pas dan syor beliau supay satu mesyuarat luarbiasa/khas di adakan untuk membincang dan membuat keputusan....yang akan hadir di jangka 47 ahli JK Pusat Pas dan ketua2 negeri.

NURAINA A SAMAD said...

anon@10:15am:

i haven't actually asked nik aziz point blank why he hates Umno so much.

but i was told by people who know him that his abhorrence. hatred, loath for Umno goes way back - just before Pas left the BN.

I myself, often wondered, how such a man of his spiritual stature, could harbour such ill feeling for something.

could it be that he is so convinced that Umno is very sinful, very bad, very evil?

so, the tok guru, is after all, just like the rest of us. but, how many of us really hate Umno so much, or the DAP, or PKR ...or anyone, anything?

well...i shan't say more about this. this what politics is all about.

that said... it shows how vibrant the politics of our country is.

TMan said...

Biasalah, dalam poltic seperti ribut dalam cawan

Anonymous said...

Teringat kisah Nabi Muhammad s.a.w...pada zaman beliau, musuh Islam pun tertarik hendak masuk Islam kerana beliau ada sifat belas kasihan dan kemanusiaan. Hinggakan ada pihak yahudi pun masuk Islam. Begitu tinggi kemuliaan Nabi Muhammad s.a.w. Hinggakan bukan saja pihak Quraish masuk Islam malah Islam merebak satu dunia.

Sedih di negara Malaysia, sama bangsa sama agama pun boleh benci-membenci. Nampaknya, penyakit PhD lebih merbahaya daripada H1N1. Penyakit PhD di kalangan orang kita dah lama menapak dan nampak gaya akan menapak jauh ke abad bila-bila. Nauzubillah.