Wednesday, February 18, 2009

Poll: No To Race-based Parties

(source: The Star)

KUCHING: Respondents to an online opinion poll have voted overwhelmingly for the abolition of race-based political parties in the country.

Some 90% of about 500 respondents believe that the abolition would result in greater social harmony and understanding among the various communities.

Dewan Rakyat Deputy Speaker Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar launched the poll on “Racial harmony in a balanced society” conducted by Kuching-based malaysiapollster recently.

Respondents were asked to answer seven related questions.

Poll analyst Goh Leng Chua said 7% of the respondents disagreed that doing away with race-based political parties could help enhance social harmony and racial understanding, while the remaining 3% were unsure.

He said about 44% felt that racial harmony could best be achieved by getting rid of politicians who play the race card.

Another 30% believe that education and inter-racial social activities, such as festivals, sports and inter-marriages, were the best way to promote racial harmony.

The remaining 27% favoured equal opportunity to all those in need, particularly the poor.

Goh said half of the respondents also felt that there was no need for a Race Relations Act in Malaysia.

About 92% of the respondents agreed that “Malaysians are a colourful example of racial, cultural and religious tolerance, living peacefully in a social mosaic rich in diversity, and we should proactively preserve and treasure our common destiny.”

10 comments:

Anonymous said...

the usual suspects will excuse "now is not the time yet"

kinglee said...

Racial based party should have abolished long time ago. Onn Jaafar is the greatest nationalist of all time .Unfortunately his lineage did not follow up the good cause he had championed and become great.That was history.And now Malaysia after more than half a century of being divided and rule had come a full circle and history can be remade for a almost divided cause which almost gone to the dog.

Malaysians are smart people and understand what is good for the country ,our tolerance has been taken for granted by twists and turn to serve the selfish interest of the half-cooked politicians ,by robbing and raping the nation's wealth ,by resorting to racial gimmicks to split the people ,and Now Malaysians have finally awaken from ther entangled nightmare ,and say enough is enough.

Let's move on to abolish racial party and show our determination to ourselves and the world that we would not regress back to the dark age of racialism.

Remember ,All irrespective of race ,religion ,culture,background are ANAK MALAYSIA, just and equality for everyone! look forwards ,and move on as one Malaysian!We love you Malaysia!

Nasionalis said...

PKR cybertrooper at work. cuma 500?

Koala Bertanduk Meriam Buluh said...

Cik Nuraina yang dihormati dan disegani:

Nak berita hot? Komen menajam setajam gigi rimau Siberia?

Nak komentar bijak dan analysis yang mendalam?

Senang saja, saudara saudari. Jangan bukak blog bekas tukang pelapor yang lapor cerita lapok lagi tak berpendapat sendiri yang berasas.

Bacalah Tukar Tiub: Blog 'PaNaS meNgeLegaK'.

Kalau takut pedih panas, jangan bukak. Baca kalau berani kat FRU. Kalau takut FRU baca sajalah Rocky's Bru.

ChengHo said...

no race based party means we have to give a chance to a minority group
in democratic political system the majority rule but often time the minority want to impose their set of value to majority...

Anonymous said...

I assumed the pollster are PR people and dare not upset PAS.

It would be interesting if they can do a poll on both Race based parties and Religion based parties.


Maybe they strategised,we get rid of race based parties first,then later when that is accomplished,we get rid of religion based parties

Lee said...

Race Relations Act is irrelevant, to say the least.There have been some racial clashes in the nineteenforties, fifities and sixties.They happened because of extraordinary circumstances.Since then, generally, racial harmony have prevail among the peoples especially among the lower income groups.The political parties are to blame for trying to instigate clashes among the main racial groups.Regard all malaysians as malaysians in the real sense of the word; let us have more equality
and less discriminating policies and we will all agree that the Race Relations Act is irrelevant.Insists on different classes of malaysians according to race, intensify discriminating policies and we will all see that such an act becomes necessary!

NURAINA A SAMAD said...

koala blah blah,

ikut suka hati-lah. tapi tak payah lah nak kutuk kawan rapat saya, Rocky!

Anonymous said...

Orang macam saya ini agar susah nak buang race based politik ini. Ini ada lah realist, kenyataan hidup di Malaysia dan dimana mana pun….Celik saja mata kedunia ini saya sudah berhadapan dengan kenyataan, orang Cina ada Negara Cina, Orang India ada Negara India ,Bristish ada negara dia Arab ada Negara Arab dan saya adalah orang Melayu ada Negara Melayu tapi kena berkongsi Negara pula. Pertanyaan datang bertubi tubi kenapa orang lain bernegara tapi tak kongsi dengan bangsa lain?Kenapa bila kena pada Melayu kena kongsi?,,,Tak sedih ke mendengarnya?

Dah lah macam itu keadaan orang Melayu sudah banyak berkompromi, masa sebelum Merdeka dulu hanya 200 ribu orang Cina yang jadi warganegara, lepas merdeka mendadak bertambah jadi satu juta ( seperti lapuran dalam blog Cek Det)…memang murah hati orang Melayu…Cuma bila ada race based politik ini sekadar jangan Melayu terus hilang dunianya itu saja tujuannya tak lebih dari itu…

Race based politik tak salah pada Islam pasal berbilang kaum /bangsa ada lah ciptaan semula jadi Tuhan, tujuannya di jadikan begitu untuk berkenalan dan supaya ada hubungan satu kaum dengan yang lain kalau seugama jadi saudara, namum bila jadi saudara pun bangsa tetap bangsa. Bangsa adalah keturunan atau zuriat dan kita di wajibkan kena jaga zuriat…tak boleh buang bangsa. adanya race based politik adalah untuk keseimbangan antara kaum.Kita sama sama mufakat...

Kalau parti yang tak ambil kira kaum di dalam nya ( seperti Gerakan, PPP, DAP, ) yang tak pandang bulu, tapi sekiranya ada orang Melayu yang jadi ahli kemudian nak jadi pemimpin nombor satu atau nombor dua , boleh ke dia menang bila bertanding tanpa pilih bulu? Sudah tentu ‘race’ akan di ambil kira …jangan tipu lah kalau kata itu tak akan berlaku…

Masa saya remaja lagi sudah terfikir .Dalam keadaan politik ,macam Malaysia ini Formulanya mesti lah race based…katakan kita ada kaum Cina, India ,Kadazan, Iban, Pertugis, dan Melayu..kita ada kan satu parti macam BN semua kaum bergabung kita ada pilihan raya umum tapi berbeza di ubah suai tak macam sekarang..

Kita adakan council ( majlis menteri menteri) terdiri dari semua wakil kaum...(leader have to be Melayu lah…Kena hormat sikit pasal ini Negeri Melayu kena beri jalan lah..tapi boleh bincang ikut turn macam Sabah ke ) ..Pemilihan pemilihan untuk wakil kaum ini di lakukan di dalam kumpulan masing masing…kaum Cina sendirilah pilih wkilnya (pilihan raya umum) Kaum India , Kadazan Iban Pertugis dan Melayu masing masing pilih wakil atau ketua ketua masing untuk 5 tahun sekali..siapa yang menang itu jadi Perdana Menteri dan menteri menteri…dan system ini berjalan lah selama lama nya hingga kiamat insyaallah tiada pergaduhan dan rakyat hidup aman damai…Orang yang berniat jahat saja yang kata tak berjaya

Teratak Cahaya said...

Ermmm. macamana kalau kita tubuhkan Malaysian Malaysia Party(MMP) yang berteraskan rakyat Malaysia yang merdeka, tiada unsur perkauman tetapi tetap menjunjung prinsip demokrasi Raja ber perlemmbagaan.