Tuesday, March 09, 2010

90 Days Maternity Leave For Working Mothers. Bila Lagi?

Mothers in the Selangor civil service are already enjoying a 90-day paid maternity leave since 2008.

What's holding back the federal government from giving the same "benefit" to their working mothers?
The Employment Act is a year older than I am. Definitely needs to be amended.

Jangan nanti menyesal....

9 comments:

FamilyPlanner said...

Tak payah kerja lah! Dok umah, buat baby jer!

Anonymous said...

The country is not developed yet we always fight for developed countries's benefits. Typical Malaysian, lazy to work but constantly want more money.

airman_1 said...

salam,
hai..hi..bagaimana nak kan persamaan gender,,ya bila tak de produktiviti 90 ari???

Anonymous said...

Hi Ena,

We are very far behind in this sort of issues. In Germany for instance the maternity leave is 18 months to allow the mother to take care of the baby i.e. breast feeding etc. On the same note the company would then need to employ a temporary staff until the said mother resume her job. Our company had to go through this ordeal a few times.

Well I dont expect Malaysia to adopt the same but perhaps 90 days or 180 days would be good enough particularly for young couples in starting a family.

xpara87 said...

Most big bosses are men, they do not beranak they only bikin......

Anonymous said...

Kerajaan juga perlu memnbuat peraturan memberikan cuti 'bersalin', mungkin satu atau dua minggu untuk suami yang menyambut kelahiran anak.

Bukan bermaksud untuk membuat perbandingan atau meminta diberikan cuti bersalin (maternity, paternity and parental leave) yang sama di Malaysia, cuma sekadar ingin berkongsi pengalaman. Saya berkerja di Denmark, isteri saya seorang suri rumah tangga baru melahirkan anak, sebagai suami saya secara automatik mendapat cuti bersalin 3 minggu dari tarikh kelahiran dan juga mendapat 'parental leave' yang agak panjang kemudiannya. Bagi isteri yg bekerja, cuti bersalin jauh melebihi 90 hari..

MFZ
Copenhagen

blog darulehsantoday said...

Artikel asal bertajuk:
AKHIRNYA NAJIB, MUHYIDDIN DAN MT UMNO JUMPA GAP

adaptor laptop aku dah rosak. tak boleh charge. tadi aku dah kuburkan dia ke tong sampah.sedih gak pasal adaptor charger aku dah banyak berjasa pada aku pada bangsa melayu pada islam. sedih, teman yang paling akrab banyak tolong aku dah ketemui ajalnya...manakan tidak, berejam setiap hari asyik on je.

ni lari jap kat cyber cafe. takpe aku dah kaya boleh online kat cyber cafe 24 jam pasal dah masyuk...gap kaya sekarang pasal najib,muhyidin,mt umno,samy velu,liong sik,taib mahmood semua dan sponsor aku. dorang jumpa aku pagi tadi dalam upacara khas menghargai bloger jalanan macam aku..aku pergi sorang je.

sumbangan cek RM35 juta daripada pemimpin umno untuk aku sorang pagi tadi, lepas najib jumpa raja norway.. aku cakap kat najib, janganlah bagi banyak-banyak nanti aku tak buat kerja. najib,muhyidin dan semua pemimpin umno dan bn cakap 'rilek gap'.

ini cara kami hargai bloger jalanan macam kamu. 'serangan kau betul betul aku teruja' kata najib kat aku. dari segi serangan dan pendedahan dokumen membuatkan pakatan sikit lagi nak mati..silap aribulan sebelum pru ke 13..

'saya suka cara kamu serang pemimpin pakatan' kata najib kat aku.bukan macam ada bloger playsafe dari inmind mahupun daripada JASA dan bos sengal dia fuad hasan, entah apa dia buat aku pun tak tau, keluh najib.

'ini semua play safe punya bloger' kata najib....'apa barang bloger macam tu' sergah muhyidin sambil tepuk bahu aku..gila gila...macam lady gaga kembang kuncup aku dibuatnya bila pemimpin tertinggi umno akhirnya iktiraf bloger jalanan..

ini private meeting..esok aku dapat lagi RM15 juta lagi daripada umno..total RM50 juta dalam maybank aku sekarang...tak payah lagi bising bising-bising nak jadi jaguh peniaga melayu yang nak mati pasal tak dapat MARA. shapie apdal pun tadi menggigil jumpa aku tadi,minta ampun kat aku. aku cakap takpe,kali ini dalam maybank aku ada RM50 juta, aku sendiri bagi loan dan grant pada peniaga melayu...

tapi masa pertemuan ekslusif pagi tadi ada sikit tegang lah. najib,muhyidin,MT umno,samy velu bertegang leher nak amik aku jadi penulis upahan dorang.. wooo woo..aku cakap brader rilek jangan gaduh gaduh la..memang adakala aku belasah umno walaupun aku anti pkr, namun aku cakap kat dorang aku belasah pasal aku nak bagi peringat. bukan sembrono menonong balun..

oh oh..ayat ini aku dengar daripada beberapa kerat pemimpin umno. dorang paham stail aku.
?
?
?
?
?
?
?
?

haha.. bertuah la badan kalau pertemuan ni betul.. pedih tak telinga bila dengor aku kias macam ni..nak lagi pedih korang tunggu je la lepas ni...

baik umno,pas,pkr,dap semua takkan terlepas dari balingan boomerang aku..sekali baling tiga empat kepala konpem kena penggal !

aku kelentong korang je la pasal aku jumpa najib dan pemimpin tertinggi umno. mana ada dorang nak appreciate bloger macam kita nih..takpe hari ini hari dorang, namun esok lusa belum tentu menjanjikan itu hari mereka. get ready, untuk bertemu fasa ke dua serangan aku. gerakan anti pkr !

aku nak tanya korang, dalam tangan aku ada dokumen yang melibatkan pemimpin pakatan dan umno bersekongkol..korang nak tak aku keluarkan ?

Anonymous said...

pakatan! thats why :)

Anonymous said...

I always believe that if you take care of the people, the people will take care of you. If you take care of the people, they will follow you no matter what. If you take care of the people, they will listen and agree.

How to take care of the people? Simple. Put yourself in their shoes. How? Take the bus and LRT instead of using that lemo of yours. How? Buy your groceries at the pasar malam instead of at Pavillion or Cold Storage. How? Put yourself in their shoes. How? Put RM50 in your wallet and leave your platinium at home.

Have empathy for others. That's how.