Thursday, September 23, 2010

Kamu Ngerti, Ngga? Bukan Malaysia Yang Merogol...

This Bendera (Benteng Demokrasi Rakyat) is no civil society movement in Indonesia. No siree. Its members are vicious and rabid people.

They're also blinkered. Could they also be so dense? That they are angry with all of Malaysia because of the cases of abuse of their nationals by Malaysian employers.

The Malay proverb "kerana nila setitik rosak susu sebelanga" seems to be holding true here. More so in the eyes of Bendera.

I don't remember Malaysians protesting in front of the Indonesian Embassy everytime Indonesians (in Malaysia) were arrested in murder or robbery cases. Because we don't tar every Indonesian with the same brush.

I don't hate the next Indonesian maid when one runs off from her employer to be with her construction worker boyfriend, leaving her young charges to fend for themselves for hours.

Yet, I am horrified, saddened and angry everytime I hear or read about abuses of foreign workers. It tears at my very being. I feel for them and their families.

When Bendera made headlines some weeks ago for going a little too far (usually they threaten to kill Malaysians) -- staging a protest outside the Malaysian embassy in Jakarta during which they stomped on and smeared excrement on the Malaysian flag and hurled faeces at the embassy -- over the maritime incident, I dismissed them as just a small group of misguided nationalists. A little loony, perhaps.

They don't represent Indonesia, I was so sure. And I still hold to that.

I didn't get them and still don't because we, Malaysians, don't think that way.

Following the media publicity on the latest Indonesian maid abuse in Georgetown, some 500 Bendera members on motorbikes yesterday protested in front of the Malaysian embassy and demanded that the ambassador leaves the republic in two days OR ELSE (or they'll drive him out)!

I'm not sure now whether these fanatics will NOT harm Malaysians in Jakarta.

I know that it's been threats so far. But you can never be sure now because they just don't seem to get it -- that it's not Malaysia that's abusing, raping and killing Indonesian workers. Just some really bad Malaysians. ..

And these bad Malaysians get the severest punishment under the law.

We don't condone any form of abuse of workers....

Just like it's not all of Indonesia but a few bad apples committing crimes in Malaysia...

19 comments:

Anonymous said...

seperti kata dr mahathir, penunjuk perasaan tu orang bodoh. Saya rasa pemerintah dia orang pun berada pada tahap mentaliti yang amat rendah. Sebab itulah depa biarkan sahaja Bendera bermaharajalela. Ataupun mungkin pemerintah mereka yang `encourage' benda ni.Maklumlah, dendam lama...

Anonymous said...

Susah agak mau nerti dong. Apa nak buat kalau duduk sbelah org dungu. kita d tempis kedungguan nya. Yg saya tk faham ada juga org msia yg tergila-gila nak kawin org sana. Bila smpai sana mintk tolong d bawak balik???

Saya kata- jgan la mengambil skalian lagi. Cukup! Cukup!. Dah menjadi beban kpd Msia . Mau semuanya free. Indonesian govt- tolong bayar hutang2 rakyat mu yg mengunakan hospital, pusat2 rawatan dll. Ambil balik semua yg ada d sini. Mintak polis/askar escort sampai masuk kapal. Ambuk gamba dan cap jari, DNA sample if possible.

Yg byak kena kelentong dgn org gaji indon sebab smangat suka mnolong dan belas kesian.

Ahirudin Bin Attan said...

Tunjuk perasaan di Indonesia dah jadi suatu profesyen, Ena. Macam di Malaysia jugak. Bezanya, kat sana penunjuk perasaan dibayar wang saku dan makan-minum. Di Malaysia, penunjuk perasaan jadi Adun dan MP!

vinnan said...

The non-Malays warned you 'seakar, serumpun' UMNO about the unreliability of these Indons a long time ago. Serves you right.

Anonymous said...

Jangan salah kan pemerintah. Di Indonesia bukan kata tunjuk perasaan, Polis pon boleh di serang dan di bunuh.
Di Malaysia baru tahap Polis kena gigit telinga je.
And someone said 'We are not hard up for Indon maids'... habis la semua Ibu2 Malaysia tak boleh pegi kerja kalau semua bibik2 Indon di hantar pulang.
Wak

Anonymous said...

Oh well and we give them lots of PR every year. Yang patut jadi PR dipulaukan kerana entah apa alasan. How many Indon ada PR kat Malaysia? Bagus juga...orang Jawa jadi orang Melayu di Malaysia, boleh enjoy semua hak-hak sama macam bumiputra. Contoh? Khir Toyo. Bagus...nanti kita jadi satu province kat Indonesia juga...bagus.

Dosen Media said...

Salah satu faktor ialah peranan akhbar yang mengapi-apikan perasaan orang kurang berilmu untuk berdemonstrasi. Di dalam mana-mana masyarakat yang ramai penganggor, kerja kais pagi makan pagi, they have all the time in world to be wasted for street demonstrations. Kat Malaysia pun sama, yang dok berdemonstrasi tuh yang dok kerja pasar malam.

Orang Indonesia masih kemarok dengan sistem `akhbar yang bebas', sampai mereka sendiri pun tak tahu nak memanfaatkan kebebasan tersebut. Kita boleh ibaratkan mereka seperti berok dapat bunga, tak tahu nak appreciate kebebasan tersebut.

Dulu kisah Manohara, lepas tu malu sendiri, bila hakikatnya yang menipu adalah Manohara. Sampai buat Sinetron pasal Manohara, lingkup tak de audiens, rating teruk.

To me as long as no physical abuses, violence or harmful act against Malaysian in Indonesia, biarlah dia nak melalak sampai mampus.

Anonymous said...

Utusan Malaysia identified the Bendera folks as Christian Bataks!

Trying to tell the rakyat that its either the Bataks or the Christians who are cauisng such ruckus (and not the Muslims or the Bugis)?

See how Utusan goes beyond the shores to create hatred, when it is not 'disciplined' for its racist views in Malaysia?

PARAMESWARA

Anonymous said...

Golongan bendera ni memang orang tak sedar diri. Berapa ramai warga indonesia yang merantau mencari rezeki di Malaysia?. Berapa banyak kes-kes jenayah mat-mat indon sepanjang tahun kat Malaysia ni. Ada yang membunuh, merogol dan merompak. Menculik pun ada. Ada tak warga Malaysia ambil pot. Tak ada. kenapa. sebab polis akan tembak mereka ni semua. Sampai mati. kami tak perlu penunjuk perasaan macam bendera. Cakap tak serupa bikin. Kalau berani seranglah malaysia. Biar dayak kat borneo tu potong kepala korang..macam madura..

Saudagar Minyak Atar said...

Just theorizing! Bendera and Malaysian Catholic Herald are co-conspirators financed by Al-Gore which explains Nurul Izah's press conference in Jakarta recently.

remgold said...

maam,
jangan marah2 dong, nanti tak lawa lagi! kena botox pulak.
kadang2 kalau dah marah, saya rasa msia harus buat macam spore: di sini, tidak ada pekerja blue-collar indonesia (baik yg bersihkan pejabat mahupun construction). yg ada cuma maid dari sana.
msia kalau nak tunjuk siapa boss senang saja: beberapa tahun dulu apabila pekerja indonesia mengamuk di sebuah kilang, dr m hantar balik 400,000 pekerja mereka. sehingga kapal perang indonesia kena datang johor port nak bawa mereka pulang.
baru menggelacat mereka.
kamu buat lah road block kat jalan ampang dan damansara. semua yg illegal kat msia, terus hantar pulang. tak pengsan mereka.

Anonymous said...

This stupid culture of protesting at the drop of a hat has crept into Malaysia because the Government gave them the first inch. Now they want a mile.

Perhaps we should not be too dependent on Indonesia for maids. They have taken away many jobs from us and millions of ringgit out.

Yet, they want to kick up a fuss?

By the way, they should protest at the State of Penang since the alleged abuse took place there.

Street rule seems to be in trend, these days, of course masterminded by ...... oh well, no prize for guessing.

A GOOD MAN DOES NOTHING.

Anonymous said...

Betapa bodohnya jiran kita yang boleh diibaratkan sebagai setinggan. Mereka bodoh sebab yang merompak, merogol dan membunuh di sini ramai Mat Indon. Yelah, sekolah mereka kat sana mestilah di tahap paling rendah, mungkin lebih rendah dari tadika kat sini kot.Patutlah ada graduate kat sanajadi orang gaji kat sini. Kesian...ntah-ntah pemimpin merekapun setaraf dengan pekerja kontrak kat sini. Ada hati nak ajar kita. hahahaha! Nazri

The Phoenix Foundation said...

AA!

Touche' & Ouch!

Cheers!

Godspeed!

Mr.M

Anonymous said...

Kak Ena,

Bendera is being financed by Malaysian Insider, that's why....

Remember Kalimullah?

TUAH

Anonymous said...

Yang protes di Indonesia tu semua, golongan tak terpelajar. Jangan hiraukan je....

The Press must also stop reporting it, because they are only lying!

FLAG BURNER

Anonymous said...

I doubt the Indonesian government is sincere in maintaining a good relationship with us. The authorities should have arrested those demonstrators at least for causing public disturbances or damage to properties ....in this case we are talking of the Malaysian embassy and the Malaysian flag....a symbol of a sovereign country. What happen was the Indonesian authorities allow it to escalate.... all in the name of freedom of speech. I am glad we here in Malaysia do not resort to such measures...the worst is blind patriotism!

jebat said...

Salam Takzim,

Terjadi gejala gejala ini ialah kerana kelemahan pihak Malaysia sendiri.
Malaysia terlalu memikran saudara serumpun konon.Tapi saudar derumpun bagaimana / Apa yang mereka buat kepada kita ?

Mentari Sumber Manusia yang begitu NGONG tak memikirkan perkara ini.
Menteri Luar yang NGU tak memikrkan tindakan lojik yang patut diambil.
Menteri Dalam Negeri yang LEMBUT tak berbuat apa2

INDON yang dihantar balik akan menyusup semula mengguakan berbagai cara yang paling MALANG mereka boleh mengunakan nama lain dengan passpot baru,
Dimana kecanggihan sistem kita hingga boleh DIPERMAINKAN oleh warga asing dengan begitu mudah.

Wahai menteri/pegawai berkenaan, SEDAR LAH DAN BANGUNLAH DARI LENA KAMU.

Gunakan sepanuh daya kamu unutk melindungi MALAYSIA !!!

INGATLAH !!! Kealpaan kamu ini, sebenarnya adalah masaalah BESAR kepada Malaysia.

Anonymous said...

Puan,

Saya selalu perasan, bila saja Bendera nak serang Malaysia,

1. Dalam minggu sama, dilanda gempa Bumi kat Tasik Malaya
2. Bulan lepas, bakar bendar Malaysia saja, Gunung berapa yang dah 400tahun senyap, tiba-tiba meletup.
3. Masih tak habis duk bising, hari ini pula, gempa bumi skala 7.4..

Asalkan Bendera goncang kesabaran Malaysia, Tuhan goncang tanah mereka..

BELIEF IT OR NOT..Masakan coincidental?

LOVE PEACE